Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (2024)

Waarin kun je het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Je kunt voorzichtig beleggen in Nederlandse aandelen of crowdfunding-projecten. Verder kun je ook investeren in vastgoed, startups of crypto. De verschillende investeringskansen en rendementsverwachtingen op een rij.

Inhoud:

  • beleggen op de beurs
  • crowdfunding
  • cryptovaluta
  • debiteuren
  • grondstoffen
  • peer-to-peer leningen
  • startups en bedrijven
  • vastgoed
  • samen met anderen
  • Aanvaardbaar risico?

Geld investeren

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (1)Heb je voldoende spaargeld en zoek je een beter gemiddeld rendement voor jouw vermogen? Afhankelijk van je financiële situatie zijn er voldoende mogelijkheden.

Waar men vroeger vooral financieel advies opvolgde, willen investeerders nu meestal zelf bepalen waarin ze investeren. Je kunt eenvoudig particulier beleggen in vastgoed, bedrijven of de beurs. Niet genoeg? Je kunt ook in crowdfunding, crypto’s, duurzame projecten of jonge startups investeren. Ook jij kunt investeerder worden. Al is het wel goed om te weten dat er risico’s zijn als jij jouw geld investeert in bedrijven of projecten. Je kunt je inleg ook verliezen.

Let op: als je jouw geld investeert dan loop je hiermee risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen in aandelen op de beurs

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (2)Beleggen in beursgenoteerde bedrijven is een prima manier om vermogen op te bouwen, en als investeringsvorm populair onder vermogende particulieren. De koers van aandelen schommelt, maar op langere termijn geven de AEX en/of S&P500 gemiddeld tussen de 6 en 8 procent rendement per jaar na inflatiecorrectie.

Online brokers maken het handelen in aandelen, obligaties of etf’s eenvoudig en ook met kleine bedragen mogelijk. Meer info over geld beleggen of online brokers.

Terug naar inhoudsopgave

Crowdfunding

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (3)In Nederland is crowdfunding vooral gericht op het financieren van het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites verschilt enorm.

Gemiddeld gezien is het rendement tussen de 5 en 7 procent per jaar. Het blijkt lastig om beursgenoteerde bedrijven te verslaan, maar het heeft het voordeel dat je stabielere (rente-)inkomsten opbouwt. Meer info op investeren in crowdfunding.

Terug naar inhoudsopgave

Cryptovaluta

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (4)Sinds 2024 is crypto als investering weer volop in het nieuws. Je kunt op verschillende manieren crypto’s kopen. Het is nog onzeker wat de blockchain en cryptovaluta als bitcoin brengen. Zowel in toepassingen als in rendement. Maar het is een nieuwe industrie en dat biedt kansen.

Financiële organisaties, grote fondsen en beursgenoteerde bedrijven zijn al ingestapt. Dankzij staking kun je er ook een soort rente op verdienen. Meer info over brokers of exchanges waarop je als particulier kunt investeren in crypto, of over beleggen in crypto in het algemeen.

Terug naar inhoudsopgave

Duurzaam investeren

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (5)

Steeds meer mensen beleggen alleen nog maar geld in bedrijven die duurzaam werken. Via duurzame projecten help je sociale en maatschappelijke organisaties, beperk je jouw ecologische voetafdruk én boek je toch vaak een mooi financieel resultaat. Meer info over duurzaam investeren.

Terug naar inhoudsopgave

Goud, goederen en grondstoffen

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (6)Een tastbare investering kan helpen om je vermogen veilig te stellen voor inflatie of financiële instabiliteit. Een investering in goud kan dienen als ‘veilige haven’ in tijden van economische onzekerheid of hoge inflatie.

Ook andere grondstoffen of zeldzame verzamelobjecten als oldtimers, whisky, postzegels of schilderijen zijn soms waardevaste beleggingen. Meer info over beleggen in goud of andere grondstoffen.

Terug naar inhoudsopgave

Peer-to-peer leningen

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (7)In het buitenland lenen particulieren veel geld via online platforms voor een renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Op grote Europese platforms is de rente hiervoor gemiddeld zelfs boven de 10 procent. Meer info over peer-to-peer lenen en geld sparen in het buitenland.

Terug naar inhoudsopgave

Startups en bedrijven

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (8)Als je buiten de beurs om wilt investeren in bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld durfkapitaal lenen of als business angel aandelen kopen van een startup. Via platforms investeer je eenvoudig in equity-projecten. Meer info op investeren in bedrijven.

Terug naar inhoudsopgave

Vastgoed

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (9) Investeren in vastgoed kan een goed rendement opleveren. Zowel met maandelijkse huurinkomsten als de verkoopwaarde. Het rendement is sterk afhankelijk van het type vastgoed, de locatie en eventuele kosten van het onderhouden, herstellen of financieren van objecten. Van een eigen vakantiehuis kun je zelf ook genieten.

Liever geen gedoe? Op crowdfunding-platforms kun je in zakelijke hypotheken beleggen. Ook met online vastgoedfondsen kun je met relatief kleine bedragen in onroerend goed investeren. Meer info over investeren in vastgoed.

Terug naar inhoudsopgave

Samen met andere investeerders

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (10)Je kunt individueel investeren, maar professionele investeerders en zakelijke beleggers werken ook veel samen. Wil jij dat ook? Via georganiseerde presentaties of pitch-dagen kom je er eenvoudig mee in contact. Soms is er ook een collectief fonds. Bijvoorbeeld een kredietunie of venture capital-fonds. Lees verder over investeerders-netwerken.

Terug naar inhoudsopgave

Wat is de beste investering?

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (11)Wat de beste investering is, is vooraf niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, vrijwel altijd loop je het risico dat het misgaat. Hoe groot die kans is wisselt per investeringsvorm.

Je kunt kijken naar een gemiddeld rendement, maar een hoger rendement betekent meestal ook meer fluctuaties. Zo doet de AEX gemiddeld zo’n zeven procent per jaar, maar zitten daartussen ook jaren met verlies en onder sommige aandelen kan die sterk oplopen.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Wel kun je risico’s beperken. Zo kun je investeren in meerdere beleggingen of projecten en zo je geld spreiden. Als je de inleg verdeelt loop je niet het risico dat je bij een verkeerde belegging al je geld in een keer verliest.

Terug naar inhoudsopgave

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren of beleggen klinkt voor jou misschien als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent. Op dat punt is er de afgelopen jaren veel veranderd. Zo kun je al voor enkele honderden euro’s beleggen in verschillende bedrijven, onroerend goed of andere projecten.

Andere mensen wachten op het beste instapmoment. Die is vooraf slecht te voorspellen. Om die reden wordt soms het advies gegeven om stapsgewijs in te stappen. Op die manier kun je met een beperkte inleg ervaren wat het betekent om te beleggen. Met duizend euro kun je al investeren in meerdere projecten.

Of dat advies ook financieel het beste uitpakt is lastig te zeggen. Een ander gezegde van beleggers is time in the market beats timing of the market. Wat betekent dat geld dat je niet belegt, zeker niets oplevert.

Investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten kan al met enkele honderden euro’s.

Terug naar inhoudsopgave

Geld investeren met aanvaardbaar risico

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (12)Investeren is makkelijker dan ooit. Je bepaalt zelf welke belegging je kiest, maar platforms helpen vaak mee door voor jou al een risico-analyse maken. Over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Toch mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, heeft een bedrijf waarschijnlijk niet jouw geld nodig. Als de onderneming voldoende waarde heeft op haar balans, is extra krediet meestal niet het probleem.

Aan de andere kant geeft een risicovollere investering soms ook echt het beste rendement en is een zakelijke hypotheek meestal gedekt met een onderpand waarvan de onderliggende waarde eventuele risico’s deels kan opvangen.

Terug naar inhoudsopgave

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die voor het eerst gaan investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken vangeld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden en wat een goede investering is hangt ook af van jij ermee wilt bereiken. Investeerders die duurzaam investeren verwachten meer dan alleen een financieel rendement.

En je kunt investeren in bedrijven, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook in p2p-leningen, crowdfunding, crypto of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Als je voldoende geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kan op een informele manier maar je kan het ook spreiden in kleine investeringen op online platforms. Is dat niet uitdagend genoeg? Dan kun je het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je graag in een mkb-onderneming investeert is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren, de investeringen eenvoudig kunnen verkopen en op lange termijn een goed rendement? Dan kun je ook je geld beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Nederland is sterk gereguleerd en aandelenbrokers en crowdfunding-platforms staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Maar zodra je investeert betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je geld verliest.

Hoe groot dit risico is hangt af van waarin je het geld hebt geïnvesteerd en welk zekerheden er zijn. Zo is investeren in onroerend goed meestal veiliger dan startups of crypto. Al is daar het potentiële rendement vaak wel weer hoger. Welke manier je ook kiest, vrijwel altijd geldt het advies om niet meer in te leggen dan je kunt missen en te kiezen voor voldoende spreiding.

Geld investeren | Waarin en hoe | Tips van investeerders (2024)
Top Articles
Hearty Veggie Burger Recipes You Need in Your Life
Chocolate Ice Cream Cake Roll Recipe | Barbara Bakes
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Momokun Leaked Controversy - Champion Magazine - Online Magazine
Maine Coon Craigslist
‘An affront to the memories of British sailors’: the lies that sank Hollywood’s sub thriller U-571
Tyreek Hill admits some regrets but calls for officer who restrained him to be fired | CNN
Haverhill, MA Obituaries | Driscoll Funeral Home and Cremation Service
Rogers Breece Obituaries
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Kellifans.com
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Stellaris Resolution
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6358

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.